Wat is een funnel? En wat kun je ermee?

dec 12, 2023 | Sales

Wat is een funnel?

Een funnel is een soort trechter die wordt gebruikt om te laten zien hoe mensen van interesse in een product of dienst uiteindelijk klanten kunnen worden. Stel je voor dat je een online winkel hebt. In het begin hebben veel mensen interesse in wat je verkoopt, maar niet iedereen koopt meteen iets.

Dus, de funnel begint breed bovenaan, waar alle geïnteresseerde mensen zitten. Dan, naarmate mensen meer informatie krijgen, prijzen bekijken, en misschien reviews lezen, gaan sommigen verder naar het volgende deel van de trechter. Dit zijn de mensen die serieuzer overwegen om iets bij je te kopen.

Uiteindelijk, als alles goed gaat, komen sommigen helemaal onderaan de trechter terecht en worden ze klanten. Dus de funnel laat zien hoe mensen geleidelijk aan veranderen van geïnteresseerd zijn in wat je aanbiedt tot daadwerkelijk iets kopen. Het is een handige manier om het proces van klanten werven te begrijpen en te optimaliseren.

Wat is een funnel?

Waarom heb je een funnel nodig?

Een funnel is handig omdat het je helpt om mensen stap voor stap te begeleiden van interesse in jouw product of dienst naar het daadwerkelijk kopen ervan. Daarbij is het essentieel om van tevoren een goede strategie te bedenken.

Stel je voor dat je een winkel hebt. Niet iedereen die langs je winkel loopt, koopt meteen iets. Sommige mensen willen eerst rondkijken, prijzen vergelijken of meer informatie verzamelen voordat ze besluiten iets te kopen.

Een funnel helpt je om deze mensen te begeleiden en te overtuigen. Je begint met veel geïnteresseerde mensen bovenaan de funnel, maar naarmate ze meer te weten komen en zich comfortabeler voelen, gaan ze steeds dieper de funnel in.

Het is als een reis waarbij je mensen stap voor stap meeneemt, zodat ze uiteindelijk klanten worden. Dus een funnel is handig omdat het je helpt om meer mensen te overtuigen om jouw product of dienst te kopen, en dat is goed voor je bedrijf! 

Wat is een funnel?

Hoe belangrijk is een funnel?

Een funnel voor een bedrijf is zeer belangrijk, zeker als je een online business hebt. Of je nu cursussen verkoopt, een webwinkel hebt, of een dienst aanbiedt, het maakt niet uit. Voor al deze situaties heb je een funnel nodig en kan op verschillende manieren worden ingezet. Een veelvoorkomende manier is om bezoekers stap voor stap om te zetten in geïnteresseerde mensen die uiteindelijk je product of dienst willen afnemen. In het begin bedenk je hoe je bezoekers naar de funnel leidt, bijvoorbeeld via social media of een advertentie. Daarna worden deze bezoekers stap voor stap door verschillende logische stappen geleid in het proces van de klantbeleving.

Welke funnels zijn er?

Er zijn verschillende soorten funnels, maar ik zal de meest voorkomende en eenvoudige uitleggen:

Verkoopfunnel

Dit is de meest bekende. Het begint met mensen die geïnteresseerd zijn in je product en leidt hen stap voor stap naar de aankoop. Eerst leren ze over je product, dan zien ze de voordelen, en uiteindelijk worden ze klanten.

Leadgeneratiefunnel

Dit is als je probeert om contactgegevens van mensen te verzamelen, zoals hun e-mailadressen. Het begint met iets waardevols aan te bieden, zoals een gratis gids of een kortingscode, in ruil voor hun contactinformatie. Hiermee kun je later contact met hen opnemen en proberen ze in klanten te veranderen.

Webinar-funnel

Als je webinars gebruikt om je product of kennis te delen, is dit een handige funnel. Mensen melden zich aan voor je webinar, volgen het, en na afloop probeer je hen om te zetten in klanten door bijvoorbeeld een speciale aanbieding te doen.

E-mailfunnel

Dit is gericht op mensen die al op je e-maillijst staan. Je stuurt ze een reeks e-mails met waardevolle inhoud en aanbiedingen om hen te overtuigen je product te kopen.

Affiliate-funnel

Als je andere mensen wilt aanmoedigen om jouw product te promoten, gebruik je een affiliate-funnel. Je biedt commissies aan affiliates (partners) voor elke verkoop die ze genereren, en je hebt een systeem om hun inspanningen te volgen en hen te belonen.

Dus, er zijn veel verschillende soorten funnels, afhankelijk van wat je wilt bereiken in je bedrijf. Elke funnel heeft een specifieke aanpak om mensen te begeleiden van interesse naar actie, zoals kopen of contactgegevens achterlaten.

Funnel software?

Funnels bouwen kan ingewikkeld zijn. Daarnaast zijn er veel partijen die hiervoor software aan bieden tegen verschillende prijzen. Daarom hebben wij onze eigen krachtige software waarin je niet alleen een funnel kan maken, maar ook websites, e-mails, CRM-systeem, enz. Kortom alles wat je als bedrijf nodig hebt om online zichtbaar te zijn. Creëer, inspireer en groei met gemak. De mogelijkheden zijn eindeloos en jouw succesverhaal begint hier. Wil je hier meer informatie over? Vraag het ons gerust.

C
Angelique Lijffijt

Angelique Lijffijt

Webdesigner/ Funnelbouwer

Ik ben Angelique Lijffijt, websitebouwer en fullstack funnelbouwer. Het is mijn missie om ondernemers te helpen met het aantrekken van meer omzet en het creëren van meer vrije tijd.  Samen zorgen we ervoor dat er een sterke basis komt te staan van waaruit je verder kunt bouwen. Dit doe ik niet alleen maar met een heel team om je zo optimaal mogelijk te helpen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *